Motiverende Teksten: Het Geheim Om De Harten Van Duizenden Mensen Te Veroveren

Motivating Texts The Secret to Conquering the Hearts of Thousands of People

Nu zijn er vele vormen van copywriting en copywriters zijn zowel ervaren professionals wier teksten tienduizenden dollars winst opleveren als beginners die net klaar zijn met hun inschrijving op de beurs en zich trots « content generators » noemen. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken, en elke vorm heeft een specifieke taak, waarvan de oplossing garant staat voor succes.

Vandaag behandelen we een speciale categorie teksten, waarvan de beheersing rechtstreeks verband houdt met het succes en waarmee u uw doelgroep zo efficiënt mogelijk kunt manipuleren. Dus de teksten die een zenuw raken en ervoor zorgen dat mensen je volgen. Teksten waarmee je gelijkgestemden om je heen verzamelt die je dankbaar zijn voor wat je doet. Tot slot teksten die je naar de Olympus van erkenning tillen door de harten van mensen te winnen. Kortom, maak het jezelf gemakkelijk, vandaag gaan we het hebben over motiverende teksten en de principes die de scriptieschrijver je kan helpen bij het maken ervan…

Motiverende tekst, verkopende tekst – wat is het verschil?

Het verschil tussen motiverende en verkopende teksten is natuurlijk voorwaardelijk, maar het is er wel. Let op: het doel van verkopende teksten – is het verkopen van een product of dienst. De taak van motiverende teksten – is de lezer te inspireren, bij hem een drijfveer te creëren, en een dubbel effect te hebben:

Laat hem een grote mate van vertrouwen in de auteur voelen

Moedig hem aan bepaalde handelingen te verrichten die gunstig zijn voor de auteur.

Het is opmerkelijk dat de lezer, na het lezen van de tekst, zelf tot actie overgaat. In ieder geval denkt hij dat, zonder zelfs maar te vermoeden dat hij gemanipuleerd wordt.

Een vrij logische vraag dringt zich op: als de lezer alles zelf doet, maar de tekst niets verkoopt, waarom wordt zo’n tekst dan gemaakt, en waarom kost hij zoveel? Het antwoord is eenvoudig: dergelijke teksten geven het publiek vertrouwen in je. Als gevolg daarvan zien de lezers je als hun vriend, volgen ze je aanbevelingen en kopen ze de goederen of diensten die je aanbeveelt. Dit soort teksten wordt veel gebruikt in e-mailmarketing.

Het blijkt dus dat de verkooptekst – een van de varianten van motiverende teksten is, omdat hij aanzet tot kopen. Motiverende teksten kunnen echter ook andere doelen hebben: de lezer ertoe brengen iets te proberen, hem ertoe brengen zich te registreren of in te schrijven op een mailinglijst, het publiek naar de volgende fase van psychologische verwerking brengen, enz.

Principes van het maken van motiverende teksten

In tegenstelling tot zuivere verkoopteksten worden motiverende teksten niet altijd volgens een bepaald model opgesteld. In plaats daarvan gebruiken motiverende teksten een subtiele psychologische tweaking, waardoor een maximale respons kan worden bereikt.

Het is ook vermeldenswaard dat motiverende teksten niet alleen kunnen worden gemaakt om ze te lezen, maar ook om ze in een toespraakvorm aan het publiek voor te lezen, zodat ze hen inspireren en in hun gedachten weerklinken.

Principe #1 Verwantschap van zielen

Mensen ontwikkelen heel vaak vertrouwen wanneer zij communiceren met een persoon die niet alleen bereid is hen een oplossing voor hun problemen te bieden, maar die hun problemen en hun toestand begrijpt, en idealiter hetzelfde heeft meegemaakt als zij. De verklaring is eenvoudig: hoe meer contactpunten, hoe groter het vertrouwen, en hoe sterker de invloed van de tekst.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld – is wanneer iemand je vertelt dat hij slechts een middelmatige bankbediende was, maar echt niet zijn hele leven papieren van oproep tot oproep wilde verplaatsen, zijn weg vond, zijn eigen bedrijf oprichtte, en iedereen kan dezelfde resultaten bereiken, je hoeft alleen maar te beginnen, in jezelf te geloven en te handelen. In feite zijn veel mensen geïntrigeerd en geïnspireerd door succesverhalen van anderen, want voor veel mensen is de droom van financiële onafhankelijkheid een gekoesterde droom, en het geloof in de verwezenlijking ervan opent een tweede adem in een persoon.

Principe #2 Inspelen op afgunst en andere ondeugden

Ieder mens heeft zijn eigen gebreken. De een liegt, een ander – drinkt als het droog is, een derde – is lui, een vierde – te trots, een vijfde – jaloers … Je kunt zoveel opnoemen als je wilt, maar de meeste mensen hebben één ding gemeen: iedereen wil alles krijgen zonder zich in te spannen. Natuurlijk is zo’n uitkomst per definitie onmogelijk, maar toch verliest het grootste deel van de mensheid de hoop daarop niet en wacht nederig tot het manna uit de hemel op hun hoofd neerdaalt.

Geloof je het niet? Kijk zelf maar: de ene wacht tot zijn onbetwistbare verdiensten worden opgemerkt door zijn superieuren, en hij zal gaan voor een promotie. De tweede wacht op de prins op het witte paard, die alle « onwaardigen » afwijst. De derde gelooft oprecht dat als hij het startkapitaal had, hij een financieel imperium zou creëren of een hoge ambtenaar zou worden … Enzovoort …

Het grappige is dat er veel minder ondeugden zijn dan mensen in de wereld, en mensen met gewone gebreken worden gewoon de doelgroep voor de volgende motiverende tekst.

Denk er bijvoorbeeld aan hoe vaak je teksten hebt gezien waarin het fabelachtige succes van middelbare scholieren die Forex spelen en de kansen die voor hen openstaan, worden beschreven. Veel mensen vinden het oneerlijk dat sommige mensen alles krijgen en niets doen, terwijl anderen hun hele leven hard moeten werken, maar met niets blijven zitten.

Principe #3 Dieper ingaan op het probleem

Dit principe gebruikt een zeer krachtige, uitgebreide nadruk op het probleem om rechtvaardige woede en reactie uit te lokken, zowel emotioneel als actie. Het is zeer populair in toespraken waarin de spreker bij de massa verontwaardiging opwekt over een of ander onrecht en vervolgens het publiek aanspoort tot actie.

In de regel bevatten motiverende teksten op basis van dit beginsel een gedetailleerde beschrijving van een probleem dat specifiek is voor het doelpubliek. Het is bijvoorbeeld winter, het is ijzig, en de onderhoudsdienst doet niets om het gevaar van vallen te verminderen. Enerzijds zou men in de tekst gewoon kunnen vermelden dat het buiten niet veilig is, maar dat zou minder effectief zijn. Anderzijds zou je de gevolgen van de meest ongelukkige valpartijen uitvoerig kunnen belichten, waarbij je de schuld op de onderhoudsdienst schuift en de hele vriendelijke gemeenschap van buurtbewoners oproept om de puntjes op de i te gaan zetten.

Beginsel #4 Solidariteit

Hoe je het ook bekijkt, mensen waren, zijn en blijven sociale wezens. Het is een instinct, en het is inherent aan de meeste mensen. Mensen moeten bij een gemeenschap horen en gelijkgestemden hebben, anders voelen ze zich onbeschermd, kwetsbaar, of, erger nog, overbodig. Wanneer u, als auteur van de tekst, het standpunt van de lezer oprecht steunt, wordt u in zijn geest « eigen », en wekt u dus vertrouwen. Bovendien, als uw standpunt aanvankelijk samenviel met het standpunt van de lezer, dan begint op onbewust niveau alles wat u tegen hem zegt (binnen redelijke grenzen) door iemand te worden opgevat als zijn eigen gedachten, wat u een grote ruimte voor manipulatie geeft.

Natuurlijk moet je, om iemands standpunt te ondersteunen, alle voor- en nadelen afwegen en de lezer grondig bestuderen, maar de pay-off van het gebruik van dit principe kan heel, heel hoog zijn.

Beginsel #5: Autoriteit en geheimen

Gezaghebbende mensen worden standaard vertrouwd. Als bijvoorbeeld een gerenommeerde effectenmakelaar in een persoonlijke brief zou schrijven dat de aankoop van aandelen van een bepaald bedrijf op een bepaald moment de koper een fortuin zou opleveren, zou dat een zeer krachtige motiverende tekst zijn voor zijn doelgroep.

In feite zal het niet meer zijn dan een onthuld geheim. Geheimen hebben trouwens een echt magisch effect op lezers en motiveren velen standaard, zelfs als de actie niet expliciet wordt vermeld.

Motiverende teksten hebben een sterke psychologische impact op de lezers en worden meestal opgesteld met de in dit artikel geschetste beginselen in gedachten. Ze verplichten het publiek echter niet noodzakelijkerwijs om onmiddellijk iets te doen: in sommige gevallen ligt het uiteindelijke doel van de tekst verborgen in verschillende stappen van stapsgewijze beïnvloeding.